Steenwol sandwichpanelen

brandutrecht

De brand op 26 juni jl in De Meern heeft weer eens duidelijk gemaakt wat de bijdrage is van bepaalde bouwmaterialen bij brand in een bedrijfspand.

De enorme brand heeft een directe schadepost opgeleverd tussen de 10 en 15 miljoen euro. De inkomstenderving in de toekomst nog niet meegerekend.

In de grote bedrijfshal met koelcellen van fruitopslag waren er meerdere brandhaarden en laaide de brand tot twee keer op. De brand veroorzaakte een grote rook- en stankoverlast. Ook werd er giftige uitstoot van gas vermoed.

Een grote nachtmerrie voor de eigenaar maar ook voor de verzekeraar.

Om de schadelast van grote branden te kunnen blijven dragen en de premies betaalbaar te houden is de voorkeur van de verzekeraar voor steenwol sandwichpanelen heel duidelijk. Dit ondanks de brandwerendsheidscertificering van bijv PIR panelen.

Brandoverslag, giftige rookuitstoot, snel oplopende temperaturen en sterke fysische degradatie blijven onoverkomelijke problemen.

Met de komst van nieuwe paneeluitvoeringen heeft de Finse producent Paroc een goed antwoord om de brandwerende vragen én technisch én economisch in te vullen.

Met de FM4881 ( en daarmee ook FM4880) certificaten wordt geheel voldaan aan de Amerikaanse strenge eisen ingegeven door de verzekeraars. En deze eis waait nu over naar Europa.

Wat wordt nu de volgende stap bij renovatie en nieuwbouw? De keuze voor sandwichpanelen met lagere technische specificaties (en daarmee Of Gelijkwaardig geweld aandoen) en/of beduidend lagere brandwerende prestaties (en daarmee de keuze voor hoge bedrijfsriscico’s en hogere verzekeringspremies) of de keuze voor steenwol sandwichpanelen met alle voordelen.

Ik ben benieuwd wat de eigenaar van het pand in De Meern zou antwoorden?

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws